Przepis i sposób przygotowania na: Likier kukułka
Likier z kukułek - jeden z lepszych jaki próbowałem. Ma piękny kolor, gładką konsystencję i ten smak - tego nie da się opisać, po prostu trzeba wypróbować.
Przygotuj likier z kukułek i poczęstuj nim swoich gości. Jeśli szukasz pomysłu na niebanalny prezent - przygotuj jedną butelkę więcej.
Kroki postępowania
Do zimnego mleka wlać wódkę. Wymieszać. Likier przelać do butelki i szczelnie zakręcić, wstawić do lodówki. Przed użyciem wstrząsnąć. Pod koniec podgrzewania najlepiej użyć do mieszania trzepaczki.
Ilość alkoholu zależy do naszych preferencji. Należy dodać go stopniowo, regulując moc likieru.
Najlepiej przelać likier do butelki przez lejek i sitko, dzięki temu, do likieru nie przedostaną się nierozpuszczone kawałki cukierków.
Aby kukułki łatwiej rozpuściły się w mleku, można je wcześniej pokruszyć.
Likier można pić od razu po przygotowaniu, ale najlepszy jest po wcześniejszym schłodzeniu.