Likier bananowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • banan

    4 szt
  • żółtko jajek

    4 szt
  • mleko skondensowane niesłodzone

    400 ml
  • cukier

    1 szkl
  • wanilia laski

    1 szt
  • wódka

    500 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Banany obrać ze skórki, pokroić w plastry i zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmiksowane banany i nasiona wanilii. Wlać mleko. Stale ucierając, bardzo powoli wlewać wódkę. Gdy masa będzie gładka, przecedzić i przelać do butelki. Zakręcić.

Likier można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
DorotaZ 08.01.2015 18:18
Musi być pyszny:) Chętnie wypróbuję:)
gacopierz23 06.01.2015 22:13
lubię likiery
monikaT83 04.12.2014 20:11
wow! super likierek! takiego jeszcze nie robiłam..
Pyszota 04.12.2014 18:54
świetny likier
cukiereczek 04.12.2014 17:48
idealny na romantyczny wieczór
Agata3 04.12.2014 16:59
super, bananowy - to jest pomysł ! ;)
kasia.s 04.12.2014 14:13
Muszę zacząć robić likiery:)
Ola1984 04.12.2014 13:59
Wygląda fantastycznie.
Alex_M 04.12.2014 13:52
musi być pyszny !
izapozdro 04.12.2014 13:40
pomysł świetny, tylko ja się trochę boję używać surowe jajka w kuchni

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat