Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier malibu niskoprocentowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiórki kokosowe 300 gram
spirytus 200 ml
woda zimna przegotowana 300 ml
mleko skondensowane 1 puszka
mleko opcjonalnie

Porada

Mój likier który widzicie na zdjęciach stał równo 6 tygodni. Moc likieru z powyższymi proporcjami to około 15-20 procent alkoholu.

Przepis i sposób przygotowania na: Likier malibu niskoprocentowy

Kroki postępowania

1
Do słoika wsypujemy wiórki kokosowe, zalewamy je spirytusem i wodą. Zakręcamy i odstawiamy na 3 do 6 tygodni. Im dłużej stoi, tym woda i spirytus bardziej przejdą smakiem wiórek.
Krok 1 - Likier malibu niskoprocentowy foto
2
Po kilku tygodniach odsączamy wiórki przez drobne sito i gazę, dokładnie odciskamy bo dużą część płynów wiórki wchłaniają więc trzeba je dość mocno odcisnąć.
Krok 2 - Likier malibu niskoprocentowy foto
3
Gdy odciśniemy esencję, dodajemy mleko skondensowane i mieszany do uzyskania jednolitego płynu, możemy użyć miksera ale wystarczy trzepaczka do ciasta. Likier powinien mieć konsystencję zbliżoną do wody lub mleka, jeśli jest za gęsty mieszamy do z mlekiem ale nie więcej niż pół szkanki żeby nie był mleczny.
Gotowy likier przelewamy do wyparzonych butelek i odstawiamy do lodówki na 1-2 dni aby smaki się scaliły. Przez te dni może też zgęstnieć ale to normalny proces.
Krok 3 - Likier malibu niskoprocentowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 25.10.2015 23:53
mój ulubiony likier
Łukasz15 05.07.2015 10:28
bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak