LIKIER KRÓLEWSKI

LIKIER KRÓLEWSKI

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rodzynki

    50 g
  • daktyle

    50 g
  • figi

    50 g
  • skórka z pomarańczy

    30 g
  • cukier

    1 szklanka
  • woda

    1/2 szklanki
  • rum biały

    1 l
  • spirytus

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokrojone bakalie wrzucamy do gąsiorka, zalewamy rumem, dodajemy skórkę z pomarańczy i spirytus, szczelnie zakrywamy. Mocno potrząsamy gąsiorkiem i zostawiamy na 2 tygodnie (codziennie potrząsamy gąsiorkiem). Z cukru i wody gotujemy syrop, odszumowujemy, zestawiamy z ognia. Wlewamy przefiltrowany alkohol, mieszamy, przelewamy do
gąsiorka i zostawiamy na 5-6 dni. Filtrujemy, rozlewamy do butelek i korkujemy. Wynosimy w chłodne, ciemne miejsce na pół roku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna56 12.04.2012 22:12
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat