Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier jajeczny z wanilią

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 6 sztuk
cukier drobny 200 g
mleko skondensowane niesłodzone 300 ml
laska wanilii 1 sztuka
wódka 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Likier jajeczny z wanilią

Żółtka ze sparzonych wrzątkiem jajek ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Cały czas ubijając dodajemy stopniowo mleko skondensowane i wyskrobane ziarenka z wanilii.

Zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy wódkę.

Gotowy likier przelewamy do butelek i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie zmniejszy on swoją objętość, więc można go przelać do jednej butelki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 04.11.2016 10:56
chętnie bym się takiego napila:-)
Madzai 04.11.2016 10:42
Pyszności taki likier
as28 04.11.2016 10:10
lubię takie likierki
anka1988 04.11.2016 09:03
pyszny likier
Edith85 04.11.2016 06:54
Super :-)
Renata9 03.11.2016 22:16
Smaczny likierek
Marta Ryżek-Kalkowska 03.11.2016 22:00
Uwielbiam takie likiery.
Futka 03.11.2016 21:36
Przepyszny likier

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak