Przepis i sposób przygotowania na: Letni torcik z winną galaretką
Galaretkę brzoskwiniową przygotować według przepisu na opakowaniu, używając ¾ sugerowanej ilości wody.
Żelatynę na krem jogurtowy rozpuścić w gorącym mleku. Odstawić, aby napęczniała. Schłodzony jogurt naturalny przełożyć do metalowej misy, dodać cukier puder, otartą skórkę z limonki. Wymieszać składniki i na samym końcu połączyć z żelatyną.
Biszkopty oraz ciasteczka cytrynowe pokroić na paski.
Na dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć ciasteczka cytrynowe oraz połowę biszkoptów. Przemieszać.
Na przygotowany spód wyłożyć połowę kremu jogurtowego. Obłożyć boki tortownicy pozostałymi paskami biszkoptów. W ramach kolejnych warstw deseru układać: obrane i pokrojone w paski nektarynki, galaretkę brzoskwiniową, drugą połowę kremu jogurtowego, pozostałe owoce (przepołowione winogrona i agrest oraz czerwone porzeczki) i na wierzchu – tężejącą galaretkę z czerwonego wina.
Deser wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.