Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leśne smaki- czyli opieńki czosnkowe w pierożku

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
margaryna 1/4 kostki
sól szczypta
mleko 1 szklanka
mąka 3,5 szklanki
opieńki 1 kg
margaryna 3/4 kostki
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
pieprz Prymat do smaku
czosnek 1 glówka
śmietana 3/4 szklanki
majonez 3.5 łyżki
olej do smażenia
cebula 3 sztuki
bulion 1 kostka
woda 3 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
ziele angielskie do smaku
białko 3 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Leśne smaki- czyli opieńki czosnkowe w pierożku

Kroki postępowania

1
Robimy sos czosnkowy: czosnek obieramy, wyciskamy przez praskę. Dodajemy śmietanę oraz majonez. mieszamy, dodajemy pieprz i sól. Odstawiamy do lodówki.
Krok 1 - Leśne smaki- czyli opieńki czosnkowe w pierożku foto
2
Opieńki zerwane z lasu oczyszczamy z "meszku". odcinamy trzony. Płuczemy, dusimy z obraną i posiekaną cebulą na margarynie na woku podlewając bulionem ( woda+kostka rosołowa) około 45 minut. Dodajemy 3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.
Krok 2 - Leśne smaki- czyli opieńki czosnkowe w pierożku foto
3
Następnie oddzielamy opieńki od bulionu. Do bulionu możemy dodać 1 szklankę śmietany rozmieszana wcześniej z 1/2 szklanką gorącego sosu, wszystko mieszamy i doprawiamy i mamy sos dodatkowo do ziemniaczków.
Krok 3 - Leśne smaki- czyli opieńki czosnkowe w pierożku foto
4
Mieszamy je z sosem czosnkowym .
robimy ciasto drożdzowe : margarynę siekamy nożem dodając do mąki, żółtek jaja, drożdzy rozcieńczonymi w mleku, solą. Wyrabiamy ciasto, ewentualnie podsypując mąką. Odkładamy ciasto do wyrośnięcia na 40 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Następnie wałkujemy wykrajamy kółka za pomoca szklanki i wykładamy w nie farsz. Sklejamy ja pierogi.
Krok 4 - Leśne smaki- czyli opieńki czosnkowe w pierożku foto
5
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron:)
Krok 5 - Leśne smaki- czyli opieńki czosnkowe w pierożku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 12.03.2014 00:12
Pyszne jedzonko :-)
Bernadeta 28.10.2013 13:03
pyszne danie
EwelinkA_93 18.10.2013 16:01
uwielbiam takie połączenia smakowe :-)
sylwia_mc 18.08.2013 16:02
Uwielbiam wszystkie składniki tego dania, palce lizać
Aleksandra/Olcia 06.05.2013 09:50
fajnie sie prezentuja
Agnieszka42 01.05.2013 13:21
fajny przepis i nie znałam go wcześniej
agnieszka214 17.03.2013 07:36
juz mi ślinka cieknie na takie danie
mela25 06.03.2013 08:43
super pomysł
TEtalicha 20.10.2012 10:53
Zaszła pomyłka ma być żóltko jaja, białko odrzucamy :) Cos w składnikach nie tak napisałam):
monisia1977 17.10.2012 06:03
pycha
Iwka 16.10.2012 17:59
uwielbiam
Lemon 16.10.2012 17:33
ekstra
magdziorka6 16.10.2012 17:16
super
Marta1986 16.10.2012 16:47
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak