Lepki piernik Nigelli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    150 gram
  • miód sztuczny

    200 gram
  • melasa

    200 gram
  • cukier trzcinowy

    125 gram
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • imbir starty

    2 łyżeczki
  • goździki mielone

    1 łyżeczka
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • woda letnia

    2 łyżki
  • mleko

    250 ml
  • jajko

    2 łyżki
  • mąka

    300 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż formę ok. 30x20cm i 5cm głębokości) papierem do pieczenia. W rondlu ustawionym na najmniejszym ogniu roztop masło, dodaj cukier, miód, melasę, imbir mielony i świeży, cynamon oraz goździki. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj mleko, jajka i sodę wymieszaną w wodzie. Wsyp mąkę i dokładnie ucieraj, aż nie będzie w cieście grudek. Przelej ciasto do formy i piecz 45−60minut, aż urośnie i zestali się na wierzchu. Ostudź piernik na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 01.11.2012 19:43
ciekawy i pyszny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat