Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leniwe pierogi

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4 łyżki
ser biały 250 gram
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Leniwe pierogi

1.Twaróg przepuść przez maszynkę bądź rozgnieć widelcem. Wbij jajko i wsyp mąkę. Składniki zagnieć na jednolitą masę.

2.Ciasto podziel na mniejsze porcje. Formuj wałeczki o średnicy ok.3 cm, następnie lekko je spłaszczaj.

3.Wałeczki delikatnie ponacinaj nożem, tworząc na ich powierzchni wzorek-kratkę. Każdy wałeczek pokrój na romby dowolnej wielkości.

4.Gotuj w osolonej wodzie ok. 3 min od wypłynięcia.

Wskazówka: weź garnek o możliwie szerokim dnie, dzięki temu pierogi nie posklejają się ze sobą, i zachowają swój kształt. Gotuj je na wolnym ogniu, nie doprowadzając wody do wrzenia !

5.Podawaj posypane cukrem wraz z roztopionym masłem, jako dodatek polecam startą marchewkę.
Smacznego !

więcej na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 24.07.2013 13:56
smaczne jedzonko
monisia1977 13.05.2013 06:47
uwielbiam leniwe
jerzy3 12.05.2013 14:19
kluski leniwe z cukrem to jeden ze smaków dzieciństwa
Renata9 12.05.2013 14:01
prosty i smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak