"leniwa" strucla makowa...

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masa makowa

    1 puszka
  • drożdże świeże

    35 gram
  • cukier

    4 łyżki
  • mąka tortowa

    1/2 kg
  • jajko

    2 sztuki
  • masło lub margaryna

    1/2 kostki
  • sól

    - szczypta
  • mleko letnie

    3/4 szklanki
  • kruszonka

  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • cukier

    4 łyżki
  • masło lub margaryna

    2 łyżki
  • lukier

    - w opisie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

drożdże posypać cukrem i rozetrzeć wszystko widelcem

przesianą mąkę wsypać do miski, tłuszcz stopić i ostudzić do letniego

dodać pozostałe składniki i drożdże i wyrabiać mikserem spiralami lub w robocie z 10 minut

wyrobione ciasto owinąć w folię i wstawić na noc do lodówki

następnego dnia ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm

na cieście na środku rozsmarować masę makową z puszki zostawiając puste brzegi ciasta

brzegi ciasta połączyć na środku masy makowej, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką

piec w 200C około 45 minut

upieczoną struclę polukrować = cukier puder wymieszać ze śmietaną na dość gęstą masę

makowe ciasta lubimy nie tylko na święta........SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 29.07.2013 16:01
przyjmuję każde ciasto z makiem,uwielbiam,super strucla
Alex_M 09.07.2013 14:07
swietna! podoba mi sie!
Halina14 06.07.2013 09:58
makowe ciasta bardzo lubię ,tylko maku w puszce nie kupuję
fotoviderek 06.07.2013 09:56
Uwielbiam makowe ciasta :)
Olga_SK 05.07.2013 17:48
Lubię "leniwe" ciasta :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat