Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekko chrupiące marchewki z powidłami i chipsami czekoladowymi

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchewka 3-4 sztuki
kakao 2 łyżeczki
śliwki suszone 120 g
cukier 2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 4-5 sztuk
laska cynamonu 1/2 pokruszonej
sól szczypta
chipsy (smak zielona cebulka) czekoladowe

Przepis i sposób przygotowania na: Lekko chrupiące marchewki z powidłami i chipsami czekoladowymi

Kroki postępowania

1
Obraną marchewkę tniemy w kilku centymetrowe słupki. W małym rondelku gotujemy ok. 400-500 ml wody, dodajemy cukier, goździki, skruszony cynamon, szczyptę soli . Do wrzącej wody wkładamy marchewki i gotujemy ok. 15 minut. Marchewki odkładamy na talerzyk i przykrywamy folią.
Krok 1 - Lekko chrupiące marchewki z powidłami i chipsami czekoladowymi foto
2
Następnie odcedzamy płyn ( ja robię to przy pomocy bandaża elastycznego). Odmierzamy 200 ml płynu i wlewamy go spowrotem do rondelka, dodajemy śliwki i kakao wymieszane w 2 łyżkach chłodniejszego płynu. Całość gotyjemy ok. 10 minut, następnie blendujemy.
Krok 2 - Lekko chrupiące marchewki z powidłami i chipsami czekoladowymi foto
3
Talerzyk okładamy chipsami czekoladowymi, na środku ustawiamy ciepłą marchewkę i polewamy powidłami.
Smacznego.
Krok 3 - Lekko chrupiące marchewki z powidłami i chipsami czekoladowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 18.09.2016 10:36
wyglada rewelacyjnie
pestka 16.09.2016 00:26
bardzo ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak