Leczo z kurczakiem

Leczo z kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1 szt. podwójna
  • cukinia

    1 szt
  • bakłażan

    1 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka żółta

    1 szt
  • papryka zielona

    1 szt
  • cebula

    1-2 szt
  • fasolka szparagowa

    20 szt
  • pomidory

    3 szt
  • marchew

    1 szt
  • przyprawy

    do smaku
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś kurczaka opłukać, pokroić w kostkę i zamarynować w przyprawach. Pozostawić na kilka godzin w marynacie lub na cała noc.
Z fasolki szparagowej obciąć końcówki, opłukać i pokroić na kawałki około 2 cm. Marchew obrać opłukać i pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić. Cukinię i bakłażan pokroić w grubą kostkę. Z papryki usunąć środek i pokroić w kostkę. Marchew i fasolkę obgotować na półmiękko. Cukinie i bakłażan podsmażyć. Pomidory udusić na maśle.
Pierś z kurczaka podsmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zalać wodą do zanurzenia, dodać przyprawy i poddusić około 15 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w łyżce wody i dodać do garnka. Dodać łyżkę ketchupu. Doprawić do smaku papryką słodką, solą, pieprzem, kurkumą i ziołami prowansalskimi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
matesko 24.08.2016 11:58
Zdrowy i treściwy obiad
Małgorzata92 21.08.2016 16:03
Pyszności :)
Urszula Świeca 20.08.2016 22:31
Wspaniały obiadek.))
benka 20.08.2016 20:04
Widać,że leczo nie jedno ma imię.
Beatris 20.08.2016 19:50
Pysznie się zapowiada :)
Bernadeta1 20.08.2016 18:28
bardzo lubię leczo
pestka 20.08.2016 14:23
smaczny obiad
kd045 20.08.2016 14:08
Zawsze smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat