Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo po bułgarsku

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidor 2 szt.
papryka czerwona 2 szt.
ogórek 1 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
oliwa 1 łyż.
kiełbasa 200 g
kabaczek 1/2 szt.
sos lutenica 1/2 słoika
cukier 1/2 łyżecz.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżecz.
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo po bułgarsku

Kroki postępowania

1
Papryki myję, usuwam gniazda nasienne i kroję w paseczki. Pomidory sparzam, usuwam ze skórki i kroję w kawałki. Cebulę i czosnek obieram. Cebulę siekam w półplastry, a czosnek w kosteczkę. Kiełbasę kroję w półplasterki.
Krok 1 - Leczo po bułgarsku foto
2
Kabaczka obieram ze skóry, usuwam nasiona, kroję w plastry, a następnie w kostkę. Ogórka myję, obieram i siekam w plasterki. Na rozgrzanej oliwie na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem, po czym dodaję pokrojoną kiełbasę, smażę jeszcze 5-10 minut. Do garnka dodaję pokrojony kabaczek oraz paprykę, wlewam 1/3 szklanki wody i duszę całość pod przykryciem około 10 minut, aż warzywa zmiękną. W tym momencie dokładam do całość ogórki, które duszę 5 minut. Na koniec wkładam pomidory, duszę jeszcze 5 minut. Do warzyw dodaję podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem oraz sos Lutenica.
Krok 2 - Leczo po bułgarsku foto
3
Doprawiam całość do smaku słodką papryką, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i cukrem. Po chwili zdejmuję garnek z ognia. Leczo podaję na gorąco z kromką chleba lub ryżem.
Krok 3 - Leczo po bułgarsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 08.12.2016 16:54
pyszne leczo
Goya 16.10.2012 11:47
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak