Leczo po bułgarsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidor

    2 szt.
  • papryka czerwona

    2 szt.
  • ogórek

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    1 łyż.
  • kiełbasa

    200 g
  • kabaczek

    1/2 szt.
  • sos lutenica

    1/2 słoika
  • cukier

    1/2 łyżecz.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżecz.
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Leczo po bułgarsku foto
Papryki myję, usuwam gniazda nasienne i kroję w paseczki. Pomidory sparzam, usuwam ze skórki i kroję w kawałki. Cebulę i czosnek obieram. Cebulę siekam w półplastry, a czosnek w kosteczkę. Kiełbasę kroję w półplasterki.
Krok 2 - Leczo po bułgarsku foto
Kabaczka obieram ze skóry, usuwam nasiona, kroję w plastry, a następnie w kostkę. Ogórka myję, obieram i siekam w plasterki. Na rozgrzanej oliwie na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem, po czym dodaję pokrojoną kiełbasę, smażę jeszcze 5-10 minut. Do garnka dodaję pokrojony kabaczek oraz paprykę, wlewam 1/3 szklanki wody i duszę całość pod przykryciem około 10 minut, aż warzywa zmiękną. W tym momencie dokładam do całość ogórki, które duszę 5 minut. Na koniec wkładam pomidory, duszę jeszcze 5 minut. Do warzyw dodaję podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem oraz sos Lutenica.
Krok 3 - Leczo po bułgarsku foto
Doprawiam całość do smaku słodką papryką, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i cukrem. Po chwili zdejmuję garnek z ognia. Leczo podaję na gorąco z kromką chleba lub ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 08.12.2016 16:54
pyszne leczo
Goya 16.10.2012 11:47
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat