Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo paprykowe na zimę

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 50 dag
papryka żółta 50 dag
papryka zielona 20 dag
marchew 1 kg
cebula czerwona 1 kg
pomidory 1 kg
olej 0,5 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo paprykowe na zimę

Marchew obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.Cebule obieramy i kroimy w piórka. Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i nasion i kroimy w paski. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W rondlu /najlepiej o szerokim i grubym dnie/ rozgrzewamy olej i wrzucamy marchewkę. Podsmażamy ok. 5 min. Następnie wrzucamy cebulę i paprykę i podsmażamy ok. 10 min. Dodajemy pomidory i dusimy jeszcze ok. 5-10 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 min. Zimą wystarczy podsmażyć kiełbasę, dodać przygotowane leczo paprykowe ze słoika, doprawić do smaku i danie gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Halina14 04.05.2013 12:26
robię leczo i bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak