Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łazanki zapiekane z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak 40 dkg
cukier 5 łyżek
orzechy włoskie 8 dkg
skórka pomarańczowa 3 dkg
rodzynki 8 dkg
masło 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyzka
cukier puder 1 łyzki
mąka 45 dkg
jajko 3 szt
sól do smaku
masło 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Łazanki zapiekane z makiem

1. Mak zalać wrzątkiem, podrzewac aż da się rozcierać. Orzechy i skórkę posiekać.
2. Mak odcedzić przez gęste sito, zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Mak, cukier, orzechy, rodzynki i skórkę wymieszać.
3. Z maki, 9 łyżek wody, jajek i szczypty soli wyrobić twarde ciasto. Ciasto cienko rozwałkować, pozostawić do przeschnięcia. Pokroić, rozrzucić na stolnicy. Łazanki wrzucić na posolony wrzątek, przykryć, gotować, aż wypłyną, odcedzić, po czym wymieszać z masłem.
4. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, warstwami układać łazanki i mak, przykryć łazankami i piec 30 min w temp. 180st. Gotowy deser posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak