Łazanki z sosem mięsnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łazanki

    25 dag
  • wołowina

    25 dag
  • margaryna

    5 łyżki
  • pomidory

    75 dag
  • ząbek czosnku

    2
  • sól

  • pieprz

  • ser mozarella

    10 dag
  • ser żółty

    15 dag
  • wino czerwone

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wołowinę dobrze oczyszczamy, a później dokładnie mielimy. Margarynę rozpuszczamy i podsmażamy na niej mięso, które wcześniej zmieliliśmy. Makaron łazanki gotujemy w posolonej wodzie. Obrane pomidory kroimy w niedużą kostkę, a później także podsmażamy. Ząbki czosnku obieramy, trzemy na tarce i mieszamy razem z podsmażonym mięsem oraz pomidorami. Masę tą doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko razem gotujemy chwile ze sobą. Ser żółty trzemy na tarce
i dodajemy do sosu mięsno - pomidorowego. W naczyniu żaroodpornym układamy ugotowane łazanki i polewamy sosem mięsno pomidorowym. Ser mozzarella kroimy i posypujemy nim łazanki. Na ser mozzarella dajemy drugą warstwę łazanek i znowu polewamy sosem. Na koniec posypujemy jeszcze startym żółtym serem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
tomek18 29.02.2012 19:10
super
[email protected] 29.01.2012 23:04
extra
[email protected] 29.01.2012 23:04
extra
[email protected] 29.01.2012 23:02
extra
[email protected] 29.01.2012 23:02
extra
Justyna Jussstiii 09.12.2011 16:24
super
gosia47-47 29.11.2011 08:03
zrobię dziś na obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat