Lazania po bolońsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • makaron lasagne

    500 g
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • cebula

    2 szt
  • olej

    6 łyżek
  • mięso mielone

    80 dag
  • sos boloński

    2 duże słoiki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • oregano

    1 łyzeczka
  • bazylia

    1 łyzeczka
  • ser żółty

    20 dag

Beszamel

  • masło

    4 łyzki
  • mąka pszenna

    4 łyzki
  • mleko 3,2%

    0,5 l
  • sól i pieprz

    do smaku
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lazania po bolońsku foto
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek i cebule obrać posiekać, zeszklić na 6 łyżkach oleju, dodać mięso i smażyć 10–15 min.
Krok 2 - Lazania po bolońsku foto
Do mięsa dodać sos boloński. Doprawić solą, pieprzem, oregano, i bazylią.
Krok 3 - Lazania po bolońsku foto
Beszamel: masło rozpuścić w rondelku, oprószyć mąką i podgrzać, mieszając często łyżką.
Krok 4 - Lazania po bolońsku foto
Zdjąć garnek z ognia i dolać zimne mleko, stale mieszając. Gotować na małym ogniu około . 5 min, aż do zgęstnienia, stale mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 5 - Lazania po bolońsku foto
Płaty makaronu lekko obgotować w osolonym wrzątku, z dodatkiem łyżki oleju.Przelać zimną wodą i ułożyć na blacie jeden płat obok drugiego, aby się nie skljały.
Krok 6 - Lazania po bolońsku foto
Na dno naczynia żaroodpornego wylać odrobinę beszamelu, ułożyć płaty makaronu, sos mięsny, beszamel i tarty ser
Krok 7 - Lazania po bolońsku foto
Przykryć płatem makaronu, następnie warstwę sosu , beszamelu i sera i tak aż do wyczerpania składników.
Krok 8 - Lazania po bolońsku foto
Ostatnią warstwę makaronu przykryć sosem beszamelowym i posypać obficie żółtym serem. Zapiekać 35–40 min w temp. 180 C . Lazanię podawać pokrojoną w kwadraty

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 30.06.2017 19:04
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat