Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Laskowa babka

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5 sztuk
masło 25 dag
cukier brązowy 10 dag
cukier 10 dag
cukier waniliowy 16 g
orzechy laskowe 10 dag-mielone
śmietana 18 proc 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

lukier;

białko 1 sztuki
cukier puder 1 szklanki
aromat cytrynowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Laskowa babka

Kroki postępowania

1

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową Miękkie masło ucieramy z jednym całym jajkiem,oraz żółtkami, cukrami na puszystą gładką masę,
Krok 1 - Laskowa babka foto
2
stopniowo miksując dodajemy po łyżce śmietany oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wsypać mielone orzechy laskowe,
Krok 2 - Laskowa babka foto
3
na końcu delikatnie wymieszać z ubitą wcześniej na sztywno pianę z białek.
Krok 3 - Laskowa babka foto
4
Całość przełożyć do dużej formy na babę- u mnie silikonowa.Piec około 50 -55 minut w temp 160*c, do suchego patyczka. Lukier: Białko jaja ubić na sztywno , utrzeć z przesianym cukrem pudrem i odrobiną olejku cytrynowego do ciasta, polukrować zimną babę.Udekorować wg swojego uznania.
Krok 4 - Laskowa babka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 28.04.2015 16:55
wow, przepiękna!!! :)
Damiano
Damiano 27.04.2015 09:09
pyszna babeczka
Janina 14.04.2015 16:20
Super babka;)
ada.la 14.04.2015 15:50
pysznie wyglada
Zdzisław 14.04.2015 13:47
takie słodkości to bardzo lubię
W poszukiwaniu inspiracji 14.04.2015 13:00
Wygląda bardzo apetycznie ;)
ben-ka 14.04.2015 12:53
Babki są takie ładne, kolorowe.....lubię je piec i jeść:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak