Przepis i sposób przygotowania na: LASAGNE Z SOSEM BOLOŃSKIM, SOSEM BESZAMELOWYM I SEREM !
Sos do lasagne stanowi kluczowy składnik tego pysznego włoskiego dania, nadając mu smak i odpowiednią konsystencję. Jaki sos będzie najlepszy do lasagne - oczywiście beszamel i bolognese.
Sos beszamel jest klasycznym sosem z kuchni francuskiej, który powstaje na bazie mleka i mąki. Jest delikatny i kremowy. Natomiast sos bolognese to rodzaj sosu mięsnego, popularnego w kuchni włoskiej. Powstaje z mięsa mielonego, czosnku, cebuli, pomidorów i ziół. Jest gęsty i treściwy, doskonale współgra z różnymi makaronami.
Na rozgrzanym oleju na patelni wrzucamy cebulę, doprowadzamy do zeszklenia. Wrzucamy mięso mielone i smażymy. Kiedy mięso już będzie usmażone doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Przekładamy do dużego garnka. Wlewamy przecier, ketchup i odrobina wody i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30-35 minut.
Sos beszamelowy:
W garnku małym rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty cały czas mieszając. Następnie stopniowo dolewamy po trochu mleka cały czas mieszając. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową i stopniowo ser, który ma się rozpuścić. Ma być w miarę gęste. Gęstsze niż ciasto do naleśników.
Na spód brytfanny wylewamy odrobinę sosu beszamelowego. Na sos układamy płaty surowego makaronu, następnie sos beszamelowy, sos boloński, odrobina startego sera, makaron i tak robimy 3-4 warstwy. Na sam wierzch wykładamy resztki sosu bolońskiego, układamy mozzarellę pokrojoną w plastrach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-35 minut.