Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

warzywa pod beszamelem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 2 sztuki
ziemniaki ugotowane 1kg
mleko 500ml
mąka 3 łyżki
masło 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Można użyć innych warzyw (np. kalafior-patrz zdjęcie nr2) Na wierzch można posypać ser

Przepis i sposób przygotowania na: warzywa pod beszamelem

Ziemniaki gotujemy i kroimy na plasterki. Cukinię kroimy na plasterki, opruszamy solą by puściła wodę, osuszamy. W naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym olejem lub masłem) przekładamy na zmianę ziemniaki i cukinię.
Sos beszamelowy- do garnka wrzucamy łyżkę masła, następnie mąkę i mieszamy by nie zrobiły się grudki. Wlewamy mleko, cały czas mieszając do zgęstnienia. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem.
Zalewamy warzywa sosem i pieczemy około 30minut, 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 08.01.2015 12:10
smacznie na stole
Krewa007 06.01.2015 20:38
wygląda pysznie
Lis 06.01.2015 20:37
Smacznie i syto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak