Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron lasagne
14 płatków -
ser feta
1 sztuka -
łosoś wędzony plastry
1 opakowanie -
suszone pomidory
10 plastry -
oliwki czarne
1 garść
Przepis i sposób przygotowania Lasagne na zimno z łososiem i fetą
Suszone pomidory pokrój w paski i odłóż do miseczki.
Oliwki pokrój w plasterki i odłóż do miseczki.
Na płaskim (najwygodniej podłużnym - półmisku) talerzu ułóż 2 płatki lasagne, tak, aby zachodziły na siebie ok. 1/3 długości.
Na makaron układaj rozsypany w palcach ser feta. Na ser układaj połowę z pokrojonych pomidorków.
Warstwę przykryj kolejnymi dwoma płatami lasagne.
Ponownie makaron posmaruj serem, tym razem dodaj połowę oliwek. Warstwę przykryj kolejnymi dwoma płatkami makaronu. Przykładając kolejne warstwy makaronem, dociskaj, aby całość była stabilna.
Na tę warstwę nałóż płatki łososia i przykryj makaronem.
Ponownie ułóż warstwę z oliwkami (jak wyżej), a na nią warstwę z pomidorami.
Ostatnia warstwa to również warstwa z łososiem, którą przykryj makaronem. Makaron wierzchni udekoruj pojedynczymi, małymi skrawkami ryby i całymi oliwkami. Możesz dodać koper.
Ta lazania idealnie nadaje się do zjedzenia po przechowaniu przez noc (lub cały dzień) w lodówce. Poszczególne warstwy wtedy stają się bardziej zespolone.
Komentarze (4)