Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Lasagne bolognese

5.0
(36)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowo-wołowe
500 gram
cebula
1 sztuka
czosnek
3 ząbek
pomidory z puszki
500 gram
sól
do smaku
Sklep Prymat
koncentrat pomidorowy
1 łyżka
oliwa
1 łyżka
cukier
do smaku
masło
2 łyżka
mąka
2 łyżka
mleko
400 gram
sól
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Bazylia suszona Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
makaron lasagne
16 szuka
oregano
2 łyżka
Sklep Prymat
ser żółty
300 (pikantny)
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne bolognese

Kroki postępowania

1
Sos bolognese: Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na patelni na oliwie. Dodać mielone mięso. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć mieszając. Pomidory z puszki zmiksować z czosnkiem, solą, pieprzem, oregano, bazylią, koncentratem i cukrem. Sos dodać do mięsa i gotować do zredukowania płynu i zagęszczenia sosu.
Krok 1 - Lasagne bolognese foto
2
Beszamel: Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Stopniowo dolewać mleka cały czas mieszając. Gotować do zagęszczenia sosu. Doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 2 - Lasagne bolognese foto
3
Płaty lasagne partiami wrzucać do wrzątku i podgotować kilka sekund. Naczynie wysmarować masłem. Spód naczynia wysmarować 2 łyżkami beszamelu. Ułożyć 4 płaty makarony. Na makaron wyłożyć 1/3 sosu bolognese, polać beszamelem i posypać startym serem. Na ser ułożyć zblanszowane płaty lasagne. Warstwy układać aż do wyczerpania się składników. Warstwa wierzchnia to makaron polany beszamelem i posypany serem. Lasagne zapiekać przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed rozkrojeniem lasagne pozostawić na ok. 10 minut, aby zapiekanka się "związała".

Rady: Do sosu bolognese można dodać startą marchew, seler naciowy oraz lampkę czerwonego wytrawnego wina.
Płatów lasagne nie trzeba wcześniej blanszować, ale dzięki temu szybciej zmiękną podczas zapiekania.
Krok 3 - Lasagne bolognese foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 03.03.2014 08:23
uwielbiam lasagne!
Kejti 10.02.2014 09:45
Wygląda smakowicie :-)
olla85 08.12.2013 11:55
Uwielbiam lazanię! Twoja wygląda bardzo apetycznie :) Chętnie bym ją zjadła na dzisiejszy obiad :)
Marta11 08.12.2013 11:31
swietny przepis
iwi 08.12.2013 11:27
Super przepis
Michał2 08.12.2013 11:20
pyszna lasagne
patryska76 08.12.2013 10:55
Ale mi ochoty narobiłaś! ;-) Pyszności :))
Noruas 08.12.2013 10:47
Mniam!! super wygląda!
dwa pokoje z kuchnią 08.12.2013 10:32
ale piękny kolorek- uwielbiam lasagne
EwelinkA_93 08.12.2013 10:30
taką lasagne bym zjadła :-)
idealme 08.12.2013 10:26
ale pięknie wygląda, zrobiłam się głodna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak