łamańce z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    15 dkg
  • masło

    1/3 kostki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • sól

    szczypta
  • śmietana kwaśna

    1 łyżka
  • masa makowa

  • mak

    20 dkg
  • mleko

    2 szklanki
  • masło

    12 dkg
  • miód

    10 dkg
  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • rum

    kieliszek
  • laska wanilii

    1/2 szt
  • migdały posiekane

    5 dkg
  • rodzynki

    5 dkg
  • figi pokrojone

    5 szt
  • Skórka pomarańczowa kandyzowan

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zimne masło starannie siekamy z mąką,dodajemy jajko,śmietanę,cukier i znów dobrze siekamy a następnie zagniatamy na gładkie ciasto,owijamy je folią i wstawiamy na 60 min do lodówki.Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w prostokąty szerokości 1,5 cm i długości 10 cm układamy w natłuszczonej formie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.Pieczemy aż nabiorą złotego koloru ok 15 min.Mak płuczemy zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu ok 30 min,następnie przecedzamy przez gęste sito i trzykrotnie mielimy.Rodzynki płuczemy sparzamy i odsączamy.Miód podgrzewamy,masło ucieramy z cukrem i żółtkami,dodajemy posiekane bakalie,wanilię skórkę pomarańczową i miód dokładnie mieszamy z makiem i rumem-schładzamy.Podajemy z kruchymi łamańcami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magical66 24.10.2011 22:05
świetny przepis
tomek18 11.07.2011 13:55
super
Krystyna32 01.07.2011 08:19
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat