Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwas cytrynowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna 6
rodzynki 50 dag
miód pszczeli 1 i 1/2 kg
woda 13 litrów
drożdże 5 dag
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kwas cytrynowy

Umyte i sparzone cytryny pokroić na cieniutkie plasterki (nie obierać ale odrzucić wszystkie pestki). przygotować gliniane lub szklane naczynie (dobrze wymyć i sparzyć), włożyć do niego pokrojone owoce, dodać umyte rodzynki i miód. Całość zalać gotującą wodą w ilości 2 i 1/2 litra, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 1 dobę. Pozostałą wodę przegotować i ostudzić, dodać do niej rozpuszczone w wodzie drożdże i mąkę. Wlać do naczynia z kwasem, wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do sfermentowania. Gdy kawałki cytryn i rodzynki wypłyną na powierzchnię. należy kwas przecedzić, najlepiej przez cienkie płótno, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i wynieść w chłodne miejsce. Po 5 dniach kwas nadaje się do spożycia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak