Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak zapiekany pod pierzynką z selera

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 2 szt
seler 0,5 szt
ser żółty 100 g
majonez 2 lyzki
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat 1 lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak zapiekany pod pierzynką z selera

Kroki postępowania

1

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić na pół. Ułożyć mięso w dużym naczyniu żaroodpornym.
Krok 1 - Kurczak zapiekany pod pierzynką z selera foto
2

Mięso posypać solą i pieprzem oraz słodką papryką. Odstawić do lodówki.
Krok 2 - Kurczak zapiekany pod pierzynką z selera foto
3

W tym czasie przygotować pierzynkę. Seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Dodać majonez, doprawić lekko solą i pieprzem i wymieszać.
Krok 3 - Kurczak zapiekany pod pierzynką z selera foto
4

Ser żółty zetrzeć i część dodać do selera, wymieszać ponownie.
Krok 4 - Kurczak zapiekany pod pierzynką z selera foto
5

Wyjąć mięso z lodówki, wyłożyć pierzynkę selerową, posypać z wierzchu odłożonym serem.
Krok 5 - Kurczak zapiekany pod pierzynką z selera foto
6
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 35-40 minut.
Krok 6 - Kurczak zapiekany pod pierzynką z selera foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 31.05.2016 13:42
ciekawy pomysł
marzut 28.05.2016 10:40
Fajny przepis
mirosława4 27.05.2016 16:15
smaczne mięsko
Agnieszka-87-25 27.05.2016 14:46
bardzo smaczne
Alex_M 27.05.2016 13:21
wypróbuj koniecznie! seler smakuje pysznie w tej pierzynce :)
Mniam 27.05.2016 12:33
Bardzo ciekawie wykorzystany seler. Muszę kiedyś tak spróbować.
Ania321 27.05.2016 11:08
Apetyczne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak