Kurczak z suszonymi śliwkami i gruszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duży kurczak

    1 sztuka
  • masło

    15 dag
  • suszone śliwki

    5 dag
  • zsiadłe mleko

    1/2 litra
  • ostra musztarda

    2 łyżki
  • pęczek natki pietruszki

  • sól

  • gruszki

    5 suszone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka nafaszerować suszonymi owocami i posiekaną natką pietruszki, dokładnie zaszyć. Posolić, natrzeć musztardą, włożyć do garnka, zalać zsiadłym mlekiem i zostawić w lodówce na noc. Brytfannę wysmarować masłem i ułożyć w niej wyjętego z marynaty kurczaka. Piec ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Można podawać na gorąco z sosem z pieczenia lub na zimno z dowolnym pikantnym sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat