Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z ryżem i warzywami w sosie pikantnym
Ryż z kurczaka można przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem nieco uproszczonym do którego możecie wykorzystać gotowy sos słodko-pikantny. To danie robi się błyskawicznie, więc jest dobrym wyborem, gdy brakuje nam czasu, a mamy ochotę na ciepły posiłek.
Oczywiście jeszcze macie nieco więcej czas możecie mrożone warzywa zastąpić świeżymi, a sos zrobić samodzielnie.
Kroki postępowania
Kurczaka pokroić w paski, doprawić solą i pieprzem. Zamarynować w marynacie z 1-2 łyżek oliwy, 2 łyżek sosu sojowego, 3 łyżek mąki oraz papryki słodkiej i ostrej. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 10 minut.
Wyjąć kurczaka z lodówki i wrzucić na patelnię na rozgrzaną oliwę. Smażyć aż mięso się zetnie, następnie przerzucić do miski i odstawić na bok. Wstawić wodę na ryż. Najlepiej wybrać ryż basmati.
Wyjąć i odcedzić ryż. Przesypać na talerze, dodać kurczaka z warzywami, polać słodko-pikantnym sosem chilli. Smacznego!