Kurczak w ziołach.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Pierś z kurczaka pojedyncza

    3 sztuki
  • ryż

    300 gram
  • marchew

    2 sztuki
  • groszek zielony

    1 puszka
  • fasolka szparagowa

    1 słoik
  • oregano

    do smaku
  • tymianek

    do smaku
  • papryka mielona

    do smaku
  • Czosnek suszony Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • oliwa

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki wrzucamy do worka. Posypujemy go oregano, tymiankiem, czosnkiem, solą, papryką i pieprzem. Wszystko polewamy odrobiną oliwy z oliwek tak aby każdy kawałek kurczaka był obtoczony w niej. Ręką przez worek mieszamy żeby zioła wszędzie dotarły. Worek zamykamy i wkładamy do lodówki na 1h.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. (można ugotować paczkowany-3paczki po 100 gram).
Następnie marchewkę kroimy w plastry i gotujemy. Ugotowany ryż wrzucamy do jednej miski. Do ryżu dodajemy groszek i fasolkę a później ugotowaną marchewkę. Wszystko delikatnie mieszamy.

Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni. (nie potrzeba już tłuszczu)
W trakcie smażenie gdy kurczak jest już złocisty z dwóch stron można dodać odrobinę wody aby kurczak bym bardziej miękki.

Gdy kurczak jest gotowy, kładziemy ryż z warzywami na talerzu a na ryżu układamy kurczaka.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 23.07.2013 07:46
Bardzo fajne danie;)
Czarnula87 22.07.2013 19:49
smakowicie wygląda :)
Piotr-21 22.07.2013 19:21
smaczne jedzenie
Barbara/zuza22_85 22.07.2013 19:11
dobry obiad
Pyszota 22.07.2013 19:01
pysznie wygląda
Megg 22.07.2013 18:43
przepysznie wygląda!!!
Olga_SK 22.07.2013 18:33
Wygląda zachęcająco :)
carmen 22.07.2013 17:37
ale pysznie wygląda ;]
iwi 22.07.2013 17:35
Fajna potrawka
gosia561 22.07.2013 17:21
dobrze doprawione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat