Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak Tandori

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 4 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
sos tandori 4 łyż.
jogurt naturalny 3 łyż.
olej 1 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak Tandori

Kroki postępowania

1
Mięso z kurczaka dokładnie myję, zdejmuję skórę, wycinam tłuścinki i przekrawam każdą ćwiartkę na dwie części - udko i pałkę. Mięso nacinam nożem w trzech miejscach na długości ok. 3 - 5 cm i przekładam do miski. Oprószam kurczaka solą i pieprzem z każdej strony.
Krok 1 - Kurczak Tandori foto
2
Marynata: Do miseczki wkładam 4 łyżki sosu i 3 łyżki jogurtu naturalnego, dokładnie mieszam.
Do miski z mięsem dodaję marynatę i dokładnie mieszam. Naczynie przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Krok 2 - Kurczak Tandori foto
3
Naczynie żaroodporne smaruję olejem, wykładam zamarynowane mięso. Formę z kurczakiem wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę bez przykrycia ok. 70 minut aż mięso będzie upieczone w środku i ładnie będzie odchodzić od kości. W razie czego wydłużyć czas pieczenia (w zależności od ilości mięsa). Po upieczeniu wyjmuję naczynie z piekarnika i podaję mięso w formie, w której się piekło. Podaję z ryżem i surówką.
Krok 3 - Kurczak Tandori foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 23.07.2013 08:00
wygląda zachęcająco!
iwi 23.07.2013 06:27
Zapewne boski smak.
Katarzyna/kate1980 22.07.2013 22:45
koniecznie muszę wypróbować przepis
as28 22.07.2013 22:05
mniam mnmiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak