Kurczak Tandori

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ćwiartki z kurczaka

    4 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • sos tandori

    4 łyż.
  • jogurt naturalny

    3 łyż.
  • olej

    1 łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak Tandori foto
Mięso z kurczaka dokładnie myję, zdejmuję skórę, wycinam tłuścinki i przekrawam każdą ćwiartkę na dwie części - udko i pałkę. Mięso nacinam nożem w trzech miejscach na długości ok. 3 - 5 cm i przekładam do miski. Oprószam kurczaka solą i pieprzem z każdej strony.
Krok 2 - Kurczak Tandori foto
Marynata: Do miseczki wkładam 4 łyżki sosu i 3 łyżki jogurtu naturalnego, dokładnie mieszam.
Do miski z mięsem dodaję marynatę i dokładnie mieszam. Naczynie przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Krok 3 - Kurczak Tandori foto
Naczynie żaroodporne smaruję olejem, wykładam zamarynowane mięso. Formę z kurczakiem wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę bez przykrycia ok. 70 minut aż mięso będzie upieczone w środku i ładnie będzie odchodzić od kości. W razie czego wydłużyć czas pieczenia (w zależności od ilości mięsa). Po upieczeniu wyjmuję naczynie z piekarnika i podaję mięso w formie, w której się piekło. Podaję z ryżem i surówką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasienka23 23.07.2013 08:00
wygląda zachęcająco!
iwi 23.07.2013 06:27
Zapewne boski smak.
Katarzyna/kate1980 22.07.2013 22:45
koniecznie muszę wypróbować przepis
as28 22.07.2013 22:05
mniam mnmiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat