Kurczak słodko-kwaśny z ryżem

Kurczak słodko-kwaśny z ryżem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • filet z kurczaka

    2 sztuki
  • jajka

    2 sztuki
  • mąka kukurydziana

    60 gramów
  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

    do smaku

Sos:

  • ocet jabłkowy

    120 ml
  • cukier brązowy

    55 gramów
  • ketchup łagodny

    85 gramów
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • czosnek granulowany

    1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • ryż

    200 gramów
  • sezam

    2 łyżki
  • cebula dymka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy na bok.
Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodajemy mąkę kukurydzianą i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka był pokryty mąką. W osobnej misce wybijamy jajka i roztrzepujemy przy pomocy widelca. Na patelnię wlewamy olej w takiej ilości, aby dno patelni było przykryte. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w jajku i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy około 1-2 minuty na lekko złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kurczak powinien być rozłożony na dnie równomiernie, aby kawałki nie leżały na sobie. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Pieczemy przez 40-50 minut, obracając co 15 minut. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć i oblać mięso. Gorącego kurczaka wykładamy na porcję świeżo ugotowanego ryżu i posypujemy sezamem i dymką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat