Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony na płasko
Nożycami kuchennymi wyciąć cały kręgosłup zaczynając od kuperka, a kończąc na szyjce - można wycięty kawałek zamrozić i użyć do rosołu lub dowolnego wywaru.
Kurczaka natrzeć olejem i przyprawą do drobiu, rozpłaszczyć na desce mocno dociskając wszystkie części, by jak najbardziej go spłaszczyć.
Na patelni lekko rozgrzać kilka łyżek oleju, ułożyć kurczaka skórką do dołu i od razu docisnąć mocno pokrywką - można potrzymać przez kilka minut lub obciążyć pokrywkę dużym kamieniem albo ciężkim moździerzem.
Kiedy skórka się ładnie zrumieni kurczaka odwrócić, nakryć i ponownie obciążyć. Smażyć do zrumienienia na średnim ogniu - pilnować, by się nie przypalił.
W tym czasie rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 190*C.
Następnie odkryć patelnię i wstawić do gorącego piekarnika na 25-30 minut.
Kiedy udko nakłute tuż przy korpusie wypuszcza klarowne soki, znaczy to, że kurczak jest gotowy.
Tak przygotowane mięso jest delikatne i soczyste.