Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak na zimno

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg
bulion warzywny 3 szklanki
cytryna
papryczka chili 2 zielone
papryczka chili 2 czerwone
cebula
imbir
czosnek marynowany 2-3 ząbki
kolendra 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
oliwki czarne Smak 1 łyżka
cebula czerwona

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak na zimno

Cebulę pokrój.Sparz cytryne i pokrój ją na 8 kawałków,usuń pestki.Umytego kurczaka pokrój na ćwiartki,włóż do rondla z grubym dnem,dodaj cebulę i cytrynę,czosnek i pokrojony imbir na plasterki.Zalej bulionem i doprowadź do wrzenia.Dopraw i gotuj 20 min Pozbawione nasion papryczki chili pokroj i posiekaj razem z kolędrą i włóż do kurczaka.Gotuj 6 min i zdejmij z ognia,wystudź.Wyjmij z bulionu kawałki kurczaka usuń kości i skórę i pokroj mięso w plasterki cienkie i ułóż na głębokim półmisku.Bulion przecedź,żelatynę wymieszaj ze szklanką bulionu a pozostały bulion zagotuj i odparuj tak aby została 1 szklanka.Wlej żelatynę i mieszając zagotuj.Zdejmij z ognia.Zalej kurczaka przykryj folią i do lodówki.[Przed podaniem udekoruj czarnymi oliwkami i plasterkami czerwonej cebuli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak