Kurczak na butelce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 sztuka
  • przyprawa do kurczaka

    1 opakowanie
  • olej

  • cytryna

    1 sztuka
  • piwo jasne

    1 butelka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka natrzeć olejem, obsypać przyprawą do kurczaka, zabezpieczyć i włożyć do lodówki na noc.
Piekarnik nastawić na 160 stopni z termo obiegiem, lub 180 stopni bez termoobiegu, butelkę dokładnie umyć i zanurzyć w wysokim naczyniu w wodzie, po czym zdjąć wszystkie naklejki.


Do brytfanki wylać 2/3 piwa, resztę zostawić w butelce. Kurczaka wyjąć z lodówki i posadzić go na butelce, tak, to dość drastyczne, ale konieczne!


Do brytfanki z piwem wkroić wyparzoną i dobrze umytą cytrynę, postawić butelkę z kurczakiem i całość delikatnie wstawić na najniższy poziom piekarnika.
Piec w zależności od tego, ile kurczak waży, czyli np. 2 kg – 2 godziny, itd.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jolanta19 06.04.2013 19:06
musi być dobre
halina17 30.09.2012 19:55
Smaczny kurczak.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat