Kurczak- Gyros z warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 sztuki
  • ryż

    150 gram
  • marchew

    1 sztuka
  • brokuł

    100 gram
  • fasola szparagowa

    100 gram
  • papryka czerwona

    100 gram
  • groch

    100 gram
  • zioła

    1 łyżka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotować ryż. Piersi umyte i osuszone pokroić na małe kawałeczki i obsypać wszystkimi wyżej wymienionymi przyprawami. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć na złoto nasze kawałeczki. Jeżeli posługujemy się świeżymi warzywami to : brokuła, fasolkę i groch trzeba obgotować. Następnie pokrojoną w kostkę paprykę i w talarki marchew wrzucić na patelnię na olej po smażonym kurczaku. Następnie dodać obgotowane warzywa. Posolić i dodać pieprzu. Smażyć około 20 minut, żeby były miękkie (obgotowane warzywa dodajemy na ok. 10 minut przed końcem smażenia) .Jeżeli posługujemy się warzywami mrożonymi to nierozmrożone warzywa wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy ok 10-15 minut (aż będą miękkie). Do podsmażonych warzyw wrzucamy naszego kurczaka, mieszamy i nakładamy na ugotowany ryż.
Deliszys
Ryż najlepszy będzie, jeżeli zamiast gotować go w woreczku, uprażymy go ok 5 minut i wtedy zalejemy wodą lub bulionem w stosunku 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosiag 20.03.2015 21:01
obiad super
Justyna Jussstiii 20.03.2015 20:39
oryginaly pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat