Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak- Gyros z warzywami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 sztuki
ryż 150 gram
marchew 1 sztuka
brokuł 100 gram
fasola szparagowa 100 gram
papryka czerwona 100 gram
groch 100 gram
zioła 1 łyżka
olej do smażenia

Porada

Ryż najlepszy będzie, jeżeli zamiast gotować go w woreczku, uprażymy go ok 5 minut i wtedy zalejemy wodą lub bulionem w stosunku 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak- Gyros z warzywami

Ugotować ryż. Piersi umyte i osuszone pokroić na małe kawałeczki i obsypać wszystkimi wyżej wymienionymi przyprawami. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć na złoto nasze kawałeczki. Jeżeli posługujemy się świeżymi warzywami to : brokuła, fasolkę i groch trzeba obgotować. Następnie pokrojoną w kostkę paprykę i w talarki marchew wrzucić na patelnię na olej po smażonym kurczaku. Następnie dodać obgotowane warzywa. Posolić i dodać pieprzu. Smażyć około 20 minut, żeby były miękkie (obgotowane warzywa dodajemy na ok. 10 minut przed końcem smażenia) .Jeżeli posługujemy się warzywami mrożonymi to nierozmrożone warzywa wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy ok 10-15 minut (aż będą miękkie). Do podsmażonych warzyw wrzucamy naszego kurczaka, mieszamy i nakładamy na ugotowany ryż.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosiag 20.03.2015 21:01
obiad super
Justyna Jussstiii 20.03.2015 20:39
oryginaly pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak