Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak faszerowany kaszą gryczaną

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 2 kg
kasza gryczana 2 szklanki
grzyby suszone 4 garście
cebula 3 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak faszerowany kaszą gryczaną

Kurczaka dokładnie umyłam, osuszyłam, wytrybowałam ( wyciągnęłam z niego kości, można tego nie robić) . Posypałam ostrą przyprawą do drobiu i pozostawiłam na noc w lodówce.
Suszone grzybki namoczyłam wcześniej ( około 1 h ), ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam zachowując wodę od gotowania grzybków.
Kaszę gryczaną ugotowałam w 4 szklankach wody. Wykorzystałam wodę od gotowania grzybków, a gdy mi jej zabrakło uzupełniłam zwykłą wodą.
Cebulkę pokroiłam w drobna kostkę , podsmażyłam na patelni z dodatkiem oliwy, grzybki rozdrobniłam. Całość dodałam do uprażonej kaszy, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i wegetą.
Gdy farsz przestygł nadziałam nim kurczaka, otwór spięłam wykałaczkami, dodatkowo wzmacniając spięcie nitką ( krzyżując na przemian tak jak się sznuruje długie buty ). Piekłam w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 2 godziny.
Resztę farszu który mi pozostał podawałam w osobnym naczyniu podgrzany na tłuszczu od pieczenia kurczaka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 30.12.2013 16:03
fajny pomysł na kurczaka
agnieszka214 30.12.2013 15:12
z kasza musi bardzo dobre
dodi 30.12.2013 12:39
pyszne nadzienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak