Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak duszony w warzywach
Na średnio rozgrzanym oleju zeszklić cebulę z papryką mieloną, dodać pomidory z puszki razem z zalewą i dusić tak długo, aż się zupełnie rozpadną i odparuje z nich większość płynu.
Kurczaka umyć, osuszyć, obrać ze skóry i wytrybować z kości - mięso pokroić w średnią kostkę.
W szerokim garnku (najlepiej teflonowym) średnio rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać mięso i smażyć, aż całe dookoła się zetnie. Następnie dodać pokrojone warzywa oraz odparowane pomidory, podlać niewielką ilością wody, dodać przyprawy - dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem, aż mięso i warzywa zmiękną.
Doprawić ostatecznie do smaku.
Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatem do makaronu, ryżu czy kus-kusu.