Kurczak duszony w warzywach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 średni
  • papryka czerwona

    3 duże
  • cebula

    2 duże
  • por (biała część)

    duży
  • Pomidory krojone z puszki

    2 puszki
  • papryka mielona

    1 łyżka
  • pieprz ziołowy

    1 łyżeczka
  • czosnek granulowany

    1/2 łyżeczki
  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • przyprawa warzywna

    do smaku
  • liście laurowe

    2-3
  • ziele angielskie

    5-6 szt.
  • oregano

  • olej

  • cukinia

    2-3 średnie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa pokroić w średnie kawałki.
Na średnio rozgrzanym oleju zeszklić cebulę z papryką mieloną, dodać pomidory z puszki razem z zalewą i dusić tak długo, aż się zupełnie rozpadną i odparuje z nich większość płynu.
Kurczaka umyć, osuszyć, obrać ze skóry i wytrybować z kości - mięso pokroić w średnią kostkę.
W szerokim garnku (najlepiej teflonowym) średnio rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać mięso i smażyć, aż całe dookoła się zetnie. Następnie dodać pokrojone warzywa oraz odparowane pomidory, podlać niewielką ilością wody, dodać przyprawy - dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem, aż mięso i warzywa zmiękną.
Doprawić ostatecznie do smaku.

Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatem do makaronu, ryżu czy kus-kusu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SylwiaMagdaSabin 19.07.2013 14:59
przepyszny
Habibi 18.04.2013 08:14
Ja uwielbiam potrawy jednogarnkowe - mało naczyń pozostaje po gotowaniu i zmniej pracy przy przygotowaniu obiadku ;)
Kazimierz1 17.04.2013 16:56
smaczna potrawa
pierniczkowo 17.04.2013 13:15
takie dania są moimi ulubionymi:)
Lampencjo 17.04.2013 12:19
aż mi ślinka cieknie
iwi 17.04.2013 11:49
Aromatyczne danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat