Przepis i sposób przygotowania na: KURCZAK BALTI
- tradycyjne danie kuchni indyjskiej
- delikatny kurczak
- aksamitny sos
Kurczak balti doskonale smakuje podany z aromatycznym ryżem jaśminowym lub chlebkiem naan. Danie jest łatwe w przygotowaniu, a wszystkie składniki wrzucamy do jednego rondla. Danie jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Wypróbujcie!
W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy, po czym wrzucamy pokrojone w plasterki pomidory.
Dodajemy po szczypcie cynamonu, kardamonu, pieprzu, kminku, imbiru, garam masala, chili i soli oraz rozgnieciony czosnek.
Smażymy ok. 3-4 minuty cały czas mieszając.
Wrzucamy kawałki kurczaka i przesmażamy ok. 5-7 minut, a następnie zalewamy jogurtem.
Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy ok. 13-15 minut mieszając co jakiś czas.
Wlewamy sok, cytrynowy oraz dodajemy świeżą posiekaną kolendrę.
Podajemy natychmiast!