Kurczak balsamiko

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak ( około 1,8 kg )

  • marynata

  • octu balsamicznego

    1/3 szk
  • ostrej czerwonej czubrycy

    1 łyżeczka
  • soli morskiej ( czubata )

    1 łyżeczka
  • pieprzu

    1/3 łyżeczka
  • granulowanego czosnku

    1/2 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak balsamiko foto
Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Kurczak balsamiko foto
Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Kurczaka dokładnie umyć, włożyć go do miski lub innego naczynia i zalać go marynatą. Marynata jest dość płynna, więc należy od czasu do czasu kurczaka obracać. Tak zostawić go na minimum godzinę. Zamarynowanego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą i posypać z wierzchu papryką. Naczynie zakryć i wstawić na środkową półkę piekarnika.
Krok 3 - Kurczak balsamiko foto
Nastawić piekarnik na 170 stopni a zegar na 100 minut. Kurczaka po upieczeniu podawać z ulubionymi dodatkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Michał2 04.10.2013 12:52
Bardzo dobry przepis
Katarzyna/kate1980 02.10.2013 21:02
świetny przepis
Czarnula87 02.10.2013 19:48
taki przypieczony :) bardzo lubię
mufinka79 02.10.2013 19:20
Wspaniale upieczony :)
berys18 02.10.2013 18:30
cudny kurczaczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat