Kulki owsiane.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki owsiane

    250 g
  • cukier

    0,5 szklanki
  • kakao

    1,5 łyżki
  • mleko 2 %

    3 łyżki
  • masło

    125 g
  • margaryna

    1/3 kostki
  • aromat rumowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kulki owsiane. foto
Do garnka przełożyć masło i ustawić garnek na gazie.Zacząć podgrzewać masło i jak się nieco rozpuści dodać do niego wszystkie składniki poza margaryną.Podgrzewać wszystkie produkty na niedużym płomieniu do momentu rozpuszczenia się masła i cukru i połączenia się wszystkich składników.Warto zwrócić uwagę,by aromatu rumowego dodać jedynie kilka kropli,nie przesadzić z nim,dodać jedynie odrobinę dla zapachowej i smakowej nutki,by nie był on w smaku kulek zbyt"przytłaczający".
Krok 2 - Kulki owsiane. foto
Jak podgrzana owsiana masa z garnka przestygnie to zmiksować ją (można za pomocą blendera,miksera,czy też dowolnego robota kuchennego)z margaryną do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3 - Kulki owsiane. foto
Z powstałej masy lepić niedużej wielkości kuleczki.Ja swoje ulepione kulki umieszczałam w papierowych foremkach,papilotkach. Ulepione kulki przechowywać w lodówce.
Kulki troszkę ciężko się lepią,trzeba je dość solidnie dociskać jak już zrolujemy z masy kulkę,użyć trochę siły swoich mięśni,ale warto nad nimi popracować,nieco się wysilić,bo ich smak rekompensuje owy wysiłek.Kulki są chrupiące,mają jakby nieco karmelowy,krówkowy posmak,są uzależniające w jedzeniu,są małe zatem ekspresowo znikają jedna po drugiej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 08.10.2013 10:10
smaczna przekąska :)
bietka 03.10.2013 13:02
smaczne kuleczki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat