Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki owsiane.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 250 g
cukier 0,5 szklanki
kakao 1,5 łyżki
mleko 2% 3 łyżki
masło 125 g
margaryna 1/3 kostki
aromat rumowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki owsiane.

Kroki postępowania

1
Do garnka przełożyć masło i ustawić garnek na gazie.Zacząć podgrzewać masło i jak się nieco rozpuści dodać do niego wszystkie składniki poza margaryną.Podgrzewać wszystkie produkty na niedużym płomieniu do momentu rozpuszczenia się masła i cukru i połączenia się wszystkich składników.Warto zwrócić uwagę,by aromatu rumowego dodać jedynie kilka kropli,nie przesadzić z nim,dodać jedynie odrobinę dla zapachowej i smakowej nutki,by nie był on w smaku kulek zbyt"przytłaczający".
Krok 1 - Kulki owsiane. foto
2
Jak podgrzana owsiana masa z garnka przestygnie to zmiksować ją (można za pomocą blendera,miksera,czy też dowolnego robota kuchennego)z margaryną do uzyskania jednolitej masy.
Krok 2 - Kulki owsiane. foto
3
Z powstałej masy lepić niedużej wielkości kuleczki.Ja swoje ulepione kulki umieszczałam w papierowych foremkach,papilotkach. Ulepione kulki przechowywać w lodówce.
Kulki troszkę ciężko się lepią,trzeba je dość solidnie dociskać jak już zrolujemy z masy kulkę,użyć trochę siły swoich mięśni,ale warto nad nimi popracować,nieco się wysilić,bo ich smak rekompensuje owy wysiłek.Kulki są chrupiące,mają jakby nieco karmelowy,krówkowy posmak,są uzależniające w jedzeniu,są małe zatem ekspresowo znikają jedna po drugiej.
Krok 3 - Kulki owsiane. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 08.10.2013 10:10
smaczna przekąska :)
bietka 03.10.2013 13:02
smaczne kuleczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak