Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Podstawowe
-
ziemniaki ugotowane
5 większych -
koperek
1/2 pęczka -
natka pietruszki
1/2 pęczka
Dodatkowo
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
do panierowania -
olej do smażenia
-
jajko
-
mąka ziemniaczana
2 łyżki -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Kuleczki ziemniaczane
Wystudzone ziemniaki przepuszczam przez maszynkę lub jeszcze gorące dobrze ubijam. Dodaję jajko, mąkę ziemniaczaną, przyprawy oraz posiekaną zieleninę. Dokładnie łączę.
Formuję kuleczki (wielkość wg uznania), każdą obtaczam w bułce tartej.
Smażę w głębokim garnku lub patelni na dobrze rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złotego koloru. Osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze (8)