Kuleczki z dorsza

Kuleczki z dorsza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Zamiast tradycyjnych dużych kotletów, polecam przygotować małe kuleczki. Ryby są zdrowe i powinniśmy jeść ich jak najwięcej, a te będą w sam raz na raz.
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa rybna:

  • filet z dorsza

    1 kg
  • kajzerka

    1 sztuka
  • jajka

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta

Farsz:

  • szczypiorek

    1 pęczek

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

    125 ml
  • tarta bułka

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Dorsza rozmrozić, pokroić na drobne paski, przełożyć do miski.
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do ryby.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z rybą i bułką.
Za pomocą blendera, wszystko dokładnie zmiksować.
Następnie wbić jajka, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Szczypiorek opłukać, osączyć, pokroić.
Z masy rybnej formować kulki, lekko spłaszczyć, nałożyć łyżeczkę szczypiorku, dobrze skleić i uformować okrągłą kulkę.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, z obu stron.
Wyjmować na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

20.02.2019 13:33
Smakowite te kuleczki : )

Bożena Matuszczyk

20.02.2019 10:13
Takie kuleczki lubię wkładać do zalewy octowej. Pyszności.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat