Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuleczki toffi w posypce

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słodzone mleko skondensowane 1 puszka
kakao 3 łyżeczki
masło 5 dag
masło 1 łyżeczka
orzechy 2 łyżki
płatki migdałowe 2 łyżki
wiórki kokosowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kuleczki toffi w posypce

Mleko skondensowane wlewamy do rondelka, dodajemy kakao i masło /5 dag/. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając by masa się nie przypaliła. Gdy masa stanie się gęsta i podczas mieszania będzie widać dno, garnek zestawiamy z ognia. Ceramiczną miskę natłuszczamy masłem, przekładamy do niej masę, studzimy i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia, gdy masa stwardnieje nabieramy łyżeczką lub łyżką niewielkie porcje i formujemy z nich w dłoniach kulki. /Dłonie najlepiej natłuścić masłem, dzięki czemu masa nie będzie się kleiła i łatwiej będzie z niej formować kulki/Kuleczki obtaczamy w zmielonych lub drobno posiekanych orzechach, płatkach migdałowych lub wiórkach kokosowych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czarnyaniol1990 19.11.2012 23:41
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak