Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z rybą
Odcedzić od bulionu, wystudzić i drobno pokroić.
Dodać ugotowany ryż.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć wraz z pieczarkami na maśle do odparowania
wody, a następnie dodać do ryby.
Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić, dodać do farszu, a następnie
posiekaną natkę pietruszki.
Doprawić solą i pieprzem.
Wszystko wymieszać do połączenia się składników.
Jeden płat ciasta wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem. Odciąć pasek ciasta , który nam posłuży
do zrobienia dekoracji.
Wyłożyć farsz zostawiając margines 2 cm po bokach.
Przyłożyć drugim płatem ciasta i skleić ze wszystkich stron.
Udekorować resztkami ciasta i posmarować całość żółtkiem.
Piec w 200 stopniach C około 45 minut.