Kukurydziane muffiny z pomarańczą i orzechami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    125 g
  • mąka kukurydziana

    125 g
  • cukier biały

    100 g
  • syrop kukurydziany

    50 g
  • soda oczyszczona

    2 łyżeczki
  • olej

    125 ml
  • śmietana 12%

    75 ml
  • sok pomarańczowy

    75 ml
  • jajko

    1 szt
  • pomarańcze

    2 szt
  • orzechy włoskie

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomarańcze obrać, oczyścić z błonek i drobno pokroić. Orzechy posiekać jak najdrobniej lub zmielić.

Maki, cukier i sodę wymieszać w dużej misce. W drugiej misce wymieszać syrop kukurydziany,śmietanę, olej i sok pomarańczowy, dodać rozbite jajko i wymieszać. Płynną masę wlać do miski z mąką, wymieszać do połączenia się składników, dodać pokrojone pomarańcze i orzechy.

Przełożyć do foremek do babeczek. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 min. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 26.02.2012 08:48
rewelacyjne połączenie
treonina 05.02.2012 12:03
ale śliczne! w kształcie serduszek!
stokrotka 05.02.2012 11:47
ciekawe
gottrina 05.02.2012 11:11
wygladaja smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat