Krupnik wg Piotra

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jęczmienna

    1 szklanka
  • bulion

    3 litry
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1
  • marchewki

    3
  • ziemniaki

    6-7
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • sól

    szczypta
  • pieprzs

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewki oraz ziemniaki obrać i umyć. Następnie pokroić w drobną kostkę (aby zupa szybciej się ugotowała warzywa można zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Bulion wlać do garnka, zagotować i wsypać kaszę jęczmienną. Dołożyć listek laurowy i gotować. Gdy kasza będzie miękka, do zupy dodać pokrojone ziemniaki oraz marchewkę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Do zupy dodać posiekaną natkę pietruszki. Zupę można także zabielić słodką śmietana wymieszaną z mąką i ponownie zagotować by śmietana się nie zważyła.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat