Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ze śliwką i bezą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 3 szkl,
masło lub margaryna 1 kostka,
żółtko jajek 3 szt,
cukier 3/4 szkl,
cukier waniliowy 1 op,

beza;

białko 3 szt,
cukier 1/2 szkl,
sól szczypta,
cukier waniliowy 1 op,

dodatkowo;)

śliwki 700 g,

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ze śliwką i bezą

Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać.

Dodać margarynę lub masło, cukier oraz żółtka.

Posiekać nożem, następnie wyrobić ciasto.

Ciasto przełożyć do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Na cieście rozłożyć umyte, osączone i przekrojone śliwki (przekrojeniem do góry).

Z białek ubić piane ze szczyptą soli i cukrem.

Piane rozłożyć na śliwkach.

Całość posypać kruszonką.

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego 170 stopni i piec około 40 minut.

kruszonka;

mąkę wymieszać z masłem, cukrem oraz cukrem waniliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.09.2017 10:06
Dobre ciasto.
bietka 20.08.2017 13:55
Smaczne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak