Kruche wiatraczki z wiśniową konfiturą

Kruche wiatraczki z wiśniową konfiturą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    400 g
  • margaryna

    175 g
  • cukier

    1/2 szkl
  • żółtka

    1 szt
  • jaja

    1 szt
  • wanilia

    1/2 szt/laska
  • konfitura wiśniowa

    1 słoik 350g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • śmietana 12-procentowa

    3 (do gotowania)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki i proszku ,cukru , jaj ,margaryny i smietany szybko zagniatamy ciasto .Laskę wanilii przecinamy na pół i wydrążamy z połowy ziarenka ,dodajemy do ciasta .Wałkujemy i wykrawamy kwadraty , każdy szpic /kant nacinamy 2cm po kosie , na środek dajemy konfiturę i zlepiamy do srodka , tworzą wiatraczek , oczywiscie można zrobić koperty , księżyce co kto woli :)
Pieczemy po 15 min w tem 180st
mi wyszły ich dość dużo z tej porcji .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna133

07.08.2013 10:11
idealne na letnie biesiadowanie i piknikowanie

fotoviderek

07.08.2013 10:09
Świetne, pyszne wiatraczki :)

Katarzyna/kate1980

06.08.2013 21:07
ślicznie wyglądają

Anna133

06.08.2013 09:29
pyszne lekkie i takie kwaskowate

Łucja

06.08.2013 00:09
cudne te ciasteczka :)

Kuchenka

05.08.2013 22:55
apetyczne jak te poprzednie

Monika10

05.08.2013 21:17
fajnie wyglądają

Bogusiaz

05.08.2013 21:14
lubię takie przysmaki

V_kuchareczka

05.08.2013 21:09
ale pyszności

Sylwia26

05.08.2013 19:47
apetycznie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat