Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche rogaliki z konfiturą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
masło 250 g
żółtko jajek 3 sztuki
śmietana 18 proc 1 łyżka
cukier 1/3 szklanki+do posypania rogalików
sól szczypta
konfitura ulubiona

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche rogaliki z konfiturą

1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier i sól. Dodajemy zimne masło i siekamy, aż będzie w drobnych kawałeczkach. Robimy kopczyk, dajemy 2 żółtka i śmietanę, zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki.

2. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na placek grubości 2-3 mm. Wykrawamy trójkąty, na środku układamy konfiturę. Zawijamy rogaliki. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

3. Po tym czasie rogaliki smarujemy roztrzepanym pozostałym żółtkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy jeszcze około 15 minut, aż ładnie się zrumienią. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 09.03.2016 23:41
Bardzo ładnie wyszły Ci te rogaliki
Renataj 08.03.2016 21:06
Znakomicie się prezentują:)
Agnieszka-87-25 08.03.2016 15:30
bardzo dobre
Babeczka35 08.03.2016 15:29
Porywam jednego.:)
dom-agi 08.03.2016 14:38
Uwielbiam takie rogaliki!
Ilona_eS 08.03.2016 14:21
Wygląda bardzo apetycznie :) schrupałabym takiego rogalla :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak