Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche pałeczki w czarno-białej czekoladzie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 180 g
cukier puder 50 g
esencja waniliowa 1/2 łyżecz.
mąka pszenna 150 g
mąka kukurydziana 75 g
sól 1 szczypta
czekolada gorzka 60 g
czekolada biała 60 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche pałeczki w czarno-białej czekoladzie

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiewam. Miękkie masło miksuję z cukrem na puszystą masę, dodaję esencję waniliową. Stopniowo wsypuję do masła utartego z cukrem przesiane mąki. Masę przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką o przekroju 1 cm i wyciskam 7-centymetrowe ciastka bezpośrednio na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 1 - Kruche pałeczki w czarno-białej czekoladzie foto
2
Przerwy między każdym ciastkiem mają wynosić ok. 5 cm. Blachę z ciastkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180*C na ok. 12-15 minut.
Krok 2 - Kruche pałeczki w czarno-białej czekoladzie foto
3
Po dokładnym ostudzeniu pałeczek dekoruję je roztopioną w kąpieli wodnej białą i gorzką czekoladą. W tym celu należy połamać czekoladę na kostki i umieścić w woreczku strunowym, odciąć rożek i wyciskać czekoladę na ciastka tworząc wzorek. Pozostawić ciastka do zastygnięcia czekolady.
Krok 3 - Kruche pałeczki w czarno-białej czekoladzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 12.10.2012 11:46
mmm pyszne !;]
Ola1984 12.10.2012 11:45
Wyglądają pysznie :)
Katarzyna87 12.10.2012 11:20
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak