Kruche ciasto ze śliwką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    150 g
  • mąka pszenna

    300 g
  • cukier

    1 szklanka
  • jajka

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    2 płaskie łyżeczki
  • śliwki

    12 dużych sztuk
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • migdały tarte

    3-4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z żółtek, mąki,połowy cukru i proszku zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim natłuszczoną i posypaną bułką formę o wymiarach 24x30. Wstawiamy do piekanika rozgrzanego na 180 C pieczemy na złoty kolor ok 25 minut. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy pozostałym cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na ciasto wykładamy połówki śliwek a na nie kleksy piany, posypujemy tartymi migdałami. Pieczemy jeszcze aż piana ładnie się przyrumieni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 20.01.2014 12:31
moje ulubione :)
Dorota59 20.10.2013 17:28
często takie robię
Motorek 07.10.2013 09:09
uwielbiam ciasta z owocami
caralajna 06.10.2013 07:55
bardzo smaczne ciasto
mysza75 01.10.2013 12:23
pyszne ciacho :-)
ONY_za_kare 29.09.2013 14:44
apetyczne ciacho!
Alex_M 29.09.2013 14:27
pyszne ciacho!
Beatris 29.09.2013 10:45
Pysznie to Twoje ciasto wygląda. U mnie też sezon na ciasta ze śliwkami.
agnieszka214 29.09.2013 08:39
owocowe zawsze pyszne
monisia1977 29.09.2013 08:12
super ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat